Het is weer december en dat betekent in Nederland weer het kiezen van uw zorgverzekering. Binnen een wirwar, wespennest en ik-zie-door-de-tunnel-het-einde-niet-meer, mag u weer kiezen wat u voor zorgverzekering wilt, en welke voor u het “beste” is. Welke zorgverzekeraar, welk pakket, welke vorm, welke aanvullende pakketten, wat een keuzes. Ik ga u hiermee helpen, door middel van deze blog! Of toch niet… Want ja, een keuze welke de “beste” is, is natuurlijk ontzettend persoonlijk. Waar de ene persoon een vrije zorgkeuze voor een ziekenhuis belangrijk vind, heeft de ander weer baat bij een extra tandarts pakket. En weer een ander, gebruikt bijna geen zorg en heeft het eigen risico op € 885,- of is binnen een maand al door zijn eigen risico heen, vanwege de te slikken medicatie voor een bepaalde klacht.
Moeilijk, moeilijk, dat is het zeker.

Persoonlijk is mijn pakket ook weer € 4,- omhoog gegaan dit jaar en zit ik nu op € 94,- per maand aan kosten voor mijn zorgverzekering. Dan heb ik niets extra’s en heb ik een maximaal eigen risico van € 885,- maar heb ik wel overal vrije zorgkeuze. Voor mij een prima keuze.
Ik kan niet voor iedereen een “beste” zorgverzekering aandragen, dit ligt echt aan uw eigen wensen. Wat mij de laatste tijd wel al veel gevraagd is; door mensen bij mij in consult, hoe zij toch hun fysiotherapie volledig (100%), vergoed krijgen, zonder dat ik met Fysiotherapie Beweeg en Ontspan een contract heb met die zorgverzekeraar. Nou daar heeft Independer (waar Fysiotherapie Beweeg en Ontspan ook op staat, inclusief recensies), een heel mooi schema voor gemaakt. Dit kunt u hier vinden op: https://www.independer.nl/zorgverzekering/info/vergoeding-niet-gecontracteerde-zorg/fysiotherapie.aspx

U kunt precies zien bij welke zorgverzekeraar u de 100% vergoed krijgt wanneer u bij mij, Fysiotherapie Beweeg en Ontspan (niet-gecontracteerde zorgaanbieder), in consult komt voor fysiotherapie. U moet hiervoor kijken in de eerste kolom. De Amersfoortse, Delta Lloyd, DSW, FBTO, IAK, IZZ, OHRA, ONVZ, PMH, Stad Holland en UMC komen erg goed uit de bus. Hiervan komen dan daarnaast (binnen deze zorgaanbieders), de restitutie polissen ontzettend goed uit de bus, u betaald dan (relatief) wat meer, maar u krijgt ook (relatief) meer vergoed. De Amersfoortse is bijvoorbeeld direct een restitutiepolis en komt daardoor echt goed uit de bus. Let wel op de aanvullende voorwaarden; want uiteraard hebben sommige zorgverzekeraars zogenoemde “addertjes onder het gras”. Zo heeft DSW wel een vergoeding van 100% bij een niet-gecontracteerde fysiotherapeut, maar ga je verder kijken naar de aanvullende voorwaarden, staat daar dat het (bijvoorbeeld) dan alleen geldt wanneer je voor heup en/of knie artrose wordt behandeld (die fysiotherapeutische code). Slimme lui, die zorgverzekeraars. Het liefst heb ik helemaal niets met die zorgverzekeraars te maken en is mijn persoonlijke mening ook dat wanneer je wat wilt (laten) doen aan je gezondheid, je gewoon altijd ook iets zult moeten betalen. Zo geldt dat voor een eigen risico, maar ook voor een tandarts en dus ook voor een fysiotherapeut.

De Fysiotherapie markt is ondertussen ontzettend aan het verschuiven. Het feit dat Independer online neerzet bij welke fysiotherapeuten die GEEN contracten hebben met zorgverzekeraars (maar uiteraard wel een officiële fysiotherapie praktijk is, inclusief bijhorende licenties, registraties en punten), zegt al genoeg. Steeds meer fysiotherapiepraktijken willen af van de beklemmende contracten met zorgverzekeraars en willen zelf als professional, bepalen wie ze met welke fysiotherapeutische code, welke behandeling geven, gericht op de cliënt en niet op wat de zorgverzekeraar op papier heeft gezet… Daarnaast de beklemmende audits en de bijhorende belachelijke hoeveelheden aan administratie, die ze in je praktijk komen checken, maakt dat fysiotherapeuten steeds vaker de keuze maken voor contract-vrij werken.
Fysiotherapie Beweeg en Ontspan is een voorloper hierin. Ik heb er zeer bewust voor gekozen, vorig jaar september, om geen contracten af te sluiten met geen ene zorgverzekeraar en zelf te kunnen bepalen, met mijn eigen kennis en kunde, wat goed is voor de cliënt en zo op die manier die cliënt ook te behandelen. Een zeer bewuste keuze, waarbij ik alleen zo wil werken en niet anders.
Grappig feitje is dat ik laatst aanwezig was bij een workshop “Niet-contracteren kun je leren”. Uiteraard was ik de kritische vragensteller (zoals altijd), en kwamen de fysiotherapeuten om mij heen er al snel achter dat ik geen contracten heb met zorgverzekeraars. Na de workshop (waar ik bij ging zitten uit pure nieuwsgierigheid), kwamen mijn collega fysiotherapeuten naar MIJ toe, om te vragen hoe ik dat doe, wat ik doe, hoe ik het communiceer aan mijn cliënten en wilden ze mijn tips graag beluisteren. Voorloper, ik hoop met mijn unieke Fysiotherapie Beweeg en Ontspan praktijk, dat te zijn en de fysiotherapiemarkt, maar ook zeker de zorgverzekeraars hiermee aan het denken te zetten!

Nog even een tip… Wanneer u nou denkt een keuze voor het hele jaar te moeten gaan maken deze maand…. U kunt gedurende het jaar altijd extra zorg toevoegen!!! Bij zwangerschap, bij tandarts, maar ook bij Fysiotherapie, kunt u gewoon een pakket of extra zorg toevoegen aan uw huidige pakket, gedurende het jaar. Eraf, dat kan dan weer niet natuurlijk, ze zijn niet gek die zorgverzekeraars 😉 U hoeft dus geen keuze voor “het leven” te maken, u kunt bijstellen qua pakketten (niet qua zorgverzekeraar, dat dan weer niet).

Succes met het maken van uw keuze, en wanneer u eruit bent en u heeft nog positieve energie over; u kunt altijd op diezelfde Independer website even mijn praktijk beoordelen! 🙂 Dank!

Fijne decembermaand, fijne kerst en alvast een heel erg gezond en relaxed 2018!!!
Lieve, warme groet, Maaike