Hotstone massage, een heerlijke ontspannende massage met hete stenen. Je hebt er vast wel eens van gehoord of misschien al eens ervaren, maar wat de werking van de stenen en het effect op het lichaam is? In dit blog lees je er alles over!

Hotstone massage kent (net als alle andere vormen van massage) een rijke en lange geschiedenis. Al 5000 jaar geleden werden in India de hete stenen gebruikt als genezingstraditie van Ayurveda, waarbij er 3 uitgangspunten centraal stonden; wind, geest en lucht. De gladde stenen waarmee ik masseer, zijn afkomstig uit een rivierbedding en worden opgewarmd of afgekoeld (coldstone massage) om ze te gebruiken in genezingsrituelen en massages.
De warme stenen kunnen perfect gebruikt worden om pijn te verlichten (net als bijvoorbeeld een warme kruik). Door ze te plaatsen, neer te leggen op een lichaamsdeel, kan daar pijn worden verlicht. Ook stimuleren de warme stenen de energiestroom in het lichaam, wat je zelf ontzettend goed merkt, het wordt warm, de doorbloeding wordt meer (door de massage) en je voelt meer energie stromen!
De Indianen geloven erin dat de warme stenen de balans tussen lichaam en geest herstellen en dat de warme stenen het lichaam zal ontgiften. Zelf heb ik al bij meerdere mensen Hotstone massage mogen toepassen en voelen mensen zich echt ook meer in balans; het kan echt een helend effect hebben!

De hotstone massage activeert een groot aantal lichaamsprocessen en bereikt bijna alle aspecten van het organisme van de mens. Een betere doorbloeding had ik hierboven al benoemd, en hierbij natuurlijk een afvoer van afvalstoffen (in combinatie met coldstones is dit effect nog groter). Daarnaast kan het zeer goed ontspanning bieden voor te gespannen spieren en natuurlijk rustgevend werken bij stress (terugkomen in balans). Hete stenen kunnen ook een vermindering geven van de bijwerkingen van stress; zoals hoofdpijn, slapeloosheid en problemen met de spijsvertering. Dat het pijn kan verminderen had ik al benoemd, maar het versterkt ook zeker het immuunsysteem. Kortom; ontzettend goed voor het lichaam (en de geest!)!

Nu is het mogelijk om hotstone te combineren met coldstone. Sommige mensen vinden het fantastisch (net als een koude douche na een warm bad), anderen vinden het totaal niet prettig. De marmere, koude stenen bestaan uit kristallen en kalk. Koude natuurstenen die ik gebruik, zijn kristallijnen kalkstenen, een afzettingsgesteente dat voor een groot deel bestaat uit calcium carbonaat en is ontstaan door neerslaande bezinksels op de zeebodem.
Voor en tijdens de massage koel ik de koude stenen in een bakje met ijswater/ijsblokjes. De koude stenen worden tijdens de massage erg kort gebruikt (zeker in tegenstelling tot de warme stenen), maar desondanks dragen ze bij tot lichamelijke fitheid. Een echt verfrissend gevoel tijdens en na de massage ontstaat!
Ook de coldstones bezitten heilzame eigenschappen. Zo bevorderen ze de opname van calcium, verbeteren ze het immuunsysteem, het spijsverteringsstelsel en het botstelsel. Bovendien werken ze pijnstillend en verzachten ze brandplekken. De extra werking van de combinatie met hotstones en coldstones is dat de koude stenen zorgen voor extra afvoer van afvalstoffen. Wanneer er alleen met warme stenen wordt gewerkt, blijven sommige afvalstoffen te lang in het lichaam waardoor je je minder prettig kan gaan voelen (en dat is natuurlijk niet de bedoeling na een heerlijke massage!). Door de koude stenen af te wisselen met de warme stenen, is het effect groter en dus prettiger. Dit is te vergelijken met een saunagang, zonder afkoelen. Dan voel je je daarna ook niet helemaal lekker, of krijg je soms zelfs hoofdpijn.

Ik gebruik de warme en de koude stenen op dezelfde manier met dezelfde massagetechnieken, alleen laat ik de hete stenen ook echt liggen op het lichaam en masseer ik veel langer met de hete stenen dan met de koude stenen. Uiteraard pas ik mijn behandeling aan op jouw wensen. Alleen hete stenen kan, korter/langer heet of koud kan; alles is mogelijk.

Mag ik jou altijd masseren met hete stenen? Dit antwoord is nee. Er zijn contra-indicaties voor het ontvangen (en ook het geven) van een hotstone massage. Je mag niet gemasseerd worden bij koorts, extreme vermoeidheid, té veel pijn, kanker en besmettelijke huidaandoeningen. Ook bij plaatselijke contra-indicaties mag je op dat lichaamsdeel niet gemasseerd worden. Hierbij moet je denken aan blauwe plekken, spataderen en zwangerschap. Wanneer je gediagnosticeerd bent met een zeer hoge bloeddruk, hart afwijkingen, het slikken van bloedverdunners en schildklierklachten, kun je beter niet gemasseerd worden met hete stenen. Het mag wel, maar het is niet aan te raden (bij twijfel kunt je altijd je arts hiernaar vragen).
Uiteraard wanneer ik als behandelaar koorts heb, extreem vermoeid ben of andere besmettelijke ziekten heb, mag ik jou ook niet masseren.

Wanneer je bij me komt voor een hotstone massage (eventueel in combinatie met coldstones), doen we uiteraard eerste even een (korte) intake (dit is voornamelijk wanneer je nog niet eerder in de praktijk geweest bent). Dit komt door de (absolute/relatieve/plaatselijke) contra-indicaties die ik net benoemd heb. Daarna mag je kiezen welk lichaamsdeel je gemasseerd wilt hebben voor de massage. Dit kan een combinatie zijn van rug/schouders/nek of bijvoorbeeld benen/bil/voet. Wil je meerdere combinaties, dan zullen we de tijd moeten aanpassen. Over het algemeen geef ik hotstone massages van 45 minuten, waarbij ik 60 minuten tijd voor jou inruim. Deze vorm van massage is echt ontspannend. Ik zal niet met mijn vingers/handen eventuele (pijnlijke) drukpunten gaan aanpakken, want dat is niet het doel van de massage. Dan kun je beter kiezen voor een andere vorm van massage, bijvoorbeeld sportmassage of een fysiotherapeutische massage. Dit is wel belangrijk om te weten, anders word je misschien teleurgesteld en dat is natuurlijk niet de bedoeling!
Uiteraard reinig is altijd de stenen na gebruik. De energie van het lichaam van iemand moet uit de stenen en de olie moet natuurlijk van de stenen af. Dit doe ik door middel van zout en het maanlicht. ‘s Nachts “laad” ik de stenen weer op door ze in de vensterbank te leggen, aan de maanzijde van de praktijk. Hierdoor worden de stenen ontladen en weer opgeladen voor de volgende persoon die dan weer een heerlijke ontspannen, hotstone massage mag ontvangen! Ook masseer ik maar maximaal 2 personen per dag met de hete en de koude stenen, vanwege het effect van het geven van deze vorm van massage (de warmte en ook de invloed van de warmte en energie op mijzelf). Ook heb ik voor 2 personen aan voorraad stenen, ik zal nooit dezelfde steen gebruiken bij een ander, zonder deze eerst te hebben ontladen.

Ik hoop je te ontmoeten op mijn behandeltafel voor een heerlijke ontspannende hotstone / coldstone massage! Klik hier voor nog meer informatie en klik hier voor het maken van een afspraak.

Met hele ontspannen en warme groet, Maaike