Stress, we hebben er allemaal wel eens last van. Maar wist je dat het ook ontzettend nuttig kan zijn voor het lichaam? Het is zelfs essentieel! Maar wat is stress nu eigenlijk? In dit blog lees je er alles over!
Stress is een reactie op een prikkel of conditie die spanning veroorzaakt. Zodra er sprake is van een stressvolle situatie reageert ons lichaam. Bij stress denken we al snel aan ongezonde spanning, maar er is ook zeker een gezonde vorm van stress!

Positieve stress is heel erg nuttig! Hierdoor zijn we in staat om in (nood)situaties scherp te handelen. Bijvoorbeeld als we niet goed uitkijken bij het oversteken en ineens een auto op ons afkomt. Of wanneer we een wedstrijd hebben of een belangrijke activiteit op het werk. Het maakt ons alert en zorg ervoor dat we goed en scherp presteren. Na deze situatie keert je lichaam weer terug in een rusttoestand.

Negatieve stress is er ook, dit is een ongezonde vorm van spanning. Negatieve stress is niet in ons belang. Wanneer negatieve stress te lang duurt, ontstaan er klachten aan het bewegingsapparaat en kan dat een gevaar vormen voor jouw gezondheid. Fysiotherapie Beweeg en Ontspan is hier (mede) in gespecialiseerd, om juist deze vormen van gezondheidsklachten (dus zonder directe oorzaak van een val o.i.d.), te onderzoeken en te behandelen. Ik pak niet alleen het gevolg aan (bijvoorbeeld de nekklacht), maar ook de oorzaak. Dit door middel van adviezen, onderzoek, behandeling en misschien wat huiswerkoefeningen om de stress te reduceren.

Wat gebeurt er nou wanneer we stress hebben? Er komt adrenaline vrij in ons lichaam. Dit noemen we de vecht- of vluchtreactie. Lichaamsfuncties die bijdragen aan overleving worden geactiveerd. Je spieren spannen zich aan, de bloeddruk en hartslag gaan omhoog en je longen en pupillen verwijden zich. Functies die niet bijdragen, die functies worden geremd, zoals bijvoorbeeld de spijsvertering. Na een paar minuten treedt er een tweede systeem in het lichaam in werking en komt het stresshormoon cortisol vrij; je bloedsuikerspiegel stijgt en de stofwisseling zet een tandje erbij. Daardoor krijg je meer energie om met de stressvolle situatie om te gaan.

Ervaar je weleens positieve stress? Prima! Super! Dit is hartstikke goed!
Ervaar je weleens negatieve stress? En hierdoor lichamelijke klachten? Wie weet kan Fysiotherapie Beweeg en Ontspan jou hierbij helpen door de oorzaak en het gevolg aan te pakken en zal je nog stress-vrijer het leven doorgaan!

De mogelijkheden zijn ontzettend groot en Fysiotherapie Beweeg en Ontspan zal dit altijd op maat voor jou ontwerpen en uitvoeren. Zo is het mogelijk om vanuit de Fysiotherapie, stress-vrijer te worden. En zo worden dan ook de lichamelijke en geestelijke klachten die zijn ontstaan door de stress, verholpen door middel van Fysiotherapie. Klik hier voor meer informatie over Fysiotherapie bij Fysiotherapie Beweeg en Ontspan.
Ook zijn de “Beweeg en Ontspan” trainingen, perfect om stress te reduceren. Op maandagavond, dinsdagmiddag en donderdagochtend wordt “Beweeg en Ontspan Indoor” het hele jaar lang door gegeven. Klik hier voor meer informatie over “Beweeg en Ontspan Indoor”. Dan is er ook nog in 2 perioden van het jaar “Beweeg en Ontspan Outdoor”. 1 periode voor de zomervakantie en 1 periode na de zomervakantie. Klik hier voor meer informatie over “Beweeg en Ontspan Outdoor”.

Kortom; genoeg te kiezen en genoeg te doen tegen jouw stress!

Stress-vrije groet, Maaike