Het is december en dat betekent bijna het einde van het jaar en dat betekent in Nederland; het kiezen van de zorgverzekering. Nu zijn er in Nederland momenteel zo’n 61 basispolissen, aangeboden door 9 zorgverzekeraars om uit te kiezen en daarbij heeft elke zorgverzekeraar ook nog aanvullende polissen. Totaal zo’n 1340 aanvullende polissen waaruit u kunt kiezen. U hoeft niet deze aanvullende polis af te sluiten bij de zorgverzekering waar u de basispolis heeft, kortom; zo’n 1400 keuzes!!!

Nu kan ik me helemaal voorstellen dat u door de bomen het bos niet meer ziet, alle voors en tegens wikt en weegt en dan uiteindelijk maar besluit om bij dezelfde verzekering te blijven “omdat je dan weet waar je aan toe bent”. Persoonlijk heb ik al jarenlang dezelfde verzekering, inclusief het maximale eigen risico van € 500,- (wat dit jaar weer verhoogd is en dus mijn totale eigen risico op € 885,- laat uitkomen). Toch moet ik komend jaar per maand € 6,- extra gaan betalen; best fors. Ik zit nu al bijna op €100,- per maand voor mijn zorgverzekering inclusief een maximaal eigen risico.
Wanneer u een keuze wilt maken tussen alle 1400 keuzes door, voor fysiotherapie; bij deze een zeer handige zorgwijzer over de vergoedingen voor fysiotherapie: Zorgwijzer vergoeding Fysiotherapie
Maar misschien wilt u wel sowieso onbeperkte fysiotherapie, omdat u chronische klachten heeft, omdat het makkelijk is of omdat u dan bij Fysiotherapie Beweeg en Ontspan, het hele jaar door, volledig (zonder behandelindex), terecht kunt voor uw klacht(en). Dan is dit een hele handige lijst: Zorgwijzer Onbeperkte Fysiotherapie Er zijn nog maar 8 zorgverzekeraars die onbeperkte fysiotherapie aanbieden en er zijn er maar 4, bij wie je altijd terecht kunt (zonder medische selectie).
Wist u dat ook groepstraining(en) vergoed kunnen worden door uw zorgverzekering? Indien u toch aan het wikken en wegen bent, zou u groepstraining(en) ook mee kunnen nemen in uw overweging. In 2017 zal Fysiotherapie Beweeg en Ontspan meerdere keren groepstraining(en) gaan aanbieden en wie weet kan dat voor u voordelig uitpakken!

Kortom; een hoop dingen om rekening mee te houden in het komende verzekeringsjaar 2017. Soms denk ik wel eens; moeten we dit allemaal wel willen; deze marktwerking in de zorg en dus die 1400 keuzes? Ach ja het “oude” ziekenfonds stelsel was ook niet alles, toen was er een duidelijk plafond aan aantal behandelingen en kosten, een tekort aan ziekenhuisbedden, luchtbruggen naar Amerika en heel veel bijbetalen omdat de kosten niet dekkend waren. Daarnaast waren er zeer grote wachtlijsten. Terug naar het oude ziekenfonds ben ik dus (ook) geen voorstander van. En wat betreft de wachtlijsten in de zorg; die zijn er nu ook al(weer), alleen worden ze nu verplaatst (letterlijk en figuurlijk). Patiënten worden namelijk “verplaatst” naar een ander ziekenhuis indien het betreffende ziekenhuis geen plaats heeft (wachtlijst dus). Daardoor wordt het kiezen van een zorgverzekering ook bemoeilijkt, want bij veel “standaard” zorgverzekeringen en pakketten kun je niet eens je eigen ziekenhuis kiezen…..
Ach ja er valt nog heel veel over te zeggen, keuzes, marktwerking, ziekenfonds, zorgstelsel, pakketten. Ik wens u in ieder geval ontzettend veel succes toe met uw persoonlijke zorgverzekering-keuze-stress en indien deze stress u teveel wordt; kunt u altijd bij Fysiotherapie Beweeg en Ontspan terecht voor een ontspanningsmassage!

Hele fijne decembermaand!
Sportieve en relaxte groet, Maaike